Je hebt tegenwoordig allerlei verschillende situaties die zich kunnen voordoen in de juridische wereld en ze kunnen ook weer allemaal verschillende rechtsgebieden betrekken. Dit is voor sommige buitenstaanders erg lastig te begrijpen, en soms zelfs voor de jurist. Geen zorgen, wij zijn er om orde in de chaos te scheppen. We willen je in deze blog namelijk een concreet handvat bieden. Een richtlijn in de zee van juridische vakjargon. We gaan namelijk in op letselschade. Wat het is, wanneer je het inschakelt en nog veel meer; je leest het hier allemaal. Je zult jezelf betrappen op het feit dat je vast wel een situatie kunt bedenken waarin je te maken had met letselschade. Maar goed, genoeg introductie; tijd voor het echte werk.
Wat is het?
Letselschade is schade die door toedoen van een ander is veroorzaakt aan jou of je bezit. Nou zul je je afvragen wanneer het door toedoen voor een ander is, wat jou of je bezit is, wat onder schade valt en nog veel meer andere vragen. Dat is begrijpelijk. Het toedoen van een ander gedeelte ziet toe op het feit dat een ander die schade heeft veroorzaakt, zonder dat jij er wat aan kon doen of misschien er gedeeltelijk schuld in had. Dit verschilt van situatie tot situatie. Die ander kan dit met opzet hebben gedaan of per ongeluk, dat maakt niet uit. De schade kan ook vele gebieden betrekken. Emotioneel, fysiek, vermogensschade; het is allemaal schade die onder letselschade valt. Die schade kan dus bijvoorbeeld zijn dat je een trauma hebt gekregen waardoor je niet meer kunt werken.
Wat doet een letselschade advocaat?
Een advocaat die werkzaam is in de letselschade zal zich dus voornamelijk richten op zaken met letselschade, dat had je ook wel kunnen raden. Deze advocaat zal allereerst de zaak nauwkeurig bekijken wanneer hij hem voorgeschoteld krijgt. Ook buiten de aangeleverde documentatie zal hij of zij zelf op onderzoek uitgaan. Schade vaststellen, met andere experts samenwerken, met de tegenpartij in gesprek gaan, wetten en precedenten opzoeken die toepasselijk zijn en ga zo maar door; de letselschade advocaat doet het allemaal. Hij of zij kan je eventueel ook verdedigen in de rechtbank, maar dit is vrij uitzonderlijk. Deze advocaat wil de rechtbank namelijk, net als een andere advocaat, het liefste vermijden. Ervoor zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt zonder slopende procedure, dat is de gewenste uitkomst.