Wanneer je in de zakenwereld energie nodig hebt, heb je de keuze tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie. Ben je nog maar net begonnen met ondernemen dan is de kans groot dat je niet precies weet wat voor een soort zakelijk energiecontract je moet hebben. In dat geval kun je je netbeheerder raadplegen. Hij of zij kan altijd nakijken wat de aansluitingen zijn van het pand waarin je gaat werken. In dit artikel geven we je daarnaast extra informatie over wat grootzakelijke energie precies is, wanneer je het nodig hebt en hoe je een goede deal op het gebied van grootzakelijke stroom kunt scoren.
Grootzakelijk energie: wat is dat precies?
Vrijwel alle grote bedrijven in Nederland maken gebruik van grootzakelijke energie. Denk hierbij aan grote magazijnen, fabrieken en andere ondernemingen met enorme panden. Twijfel je over welk contract je exact nodig hebt? In het geval van grootzakelijke energie is de capaciteit van alle elektrische aansluitingen in het pand groter dan 3 x 80 Ampère. De totale capaciteit van de gasaansluiting is daarnaast groter dan 40m3 per uur. Deze informatie kun je opvragen bij je netbeheerder. Daarnaast herken je een grootzakelijk energiecontract aan de volgende onderdelen:
-
Bij grootzakelijke energie ontvang je twee facturen; één factuur van de energieleverancier en één factuur van de netbeheerder.
-
Maak je gebruik van grootzakelijke stroom dan betaal je alleen voor de energie die je verbruikt hebt. Dat is in tegenstelling tot kleinzakelijke energie of een energiecontract voor particulieren waar je een voorschot moet betalen.
Verschil met kleinzakelijke energie
Dat voorschot betaal je bij grootzakelijke energie dus niet. Dat is een van de grootste verschillen met een kleinzakelijk energiecontract. Een kleinzakelijk contract herken je ook aan een andere aansluiting. Bedrijven die een kleinzakelijke aansluiting hebben, hebben een kleinere capaciteit. Hierbij is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen juist kleiner dan 3 x 80 Ampère en de capaciteit van de gasaansluiting kleiner dan 40m3 per uur. De meeste zzp’ers en mkb’ers maken gebruik van kleinzakelijke energie. Zij ontvangen net als particuliere gebruikers slechts één factuur per maand. Daar staan alle nodige gegevens op vermeld. Ook dat is dus een groot verschil met grootzakelijke energie waarbij afnemers twee facturen krijgen. Voor zowel kleinzakelijke als grootzakelijke stroom kun je kiezen voor een grijs of groen energiecontract. Steeds vaker nemen ondernemers groene energie af om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld.
Besparen op grootzakelijke energie
Weet je inmiddels wat voor een vorm van zakelijke energie je nodig hebt? In dat geval is het tijd om te kijken naar manieren hoe je kunt besparen op je grootzakelijke energierekening. Geen enkele ondernemer betaalt immers graag te veel voor energie voor het bedrijf. Het is in ieder geval aan te raden om te beginnen met zakelijk energie vergelijken. Dat hoef je niet zelf te doen – gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker die je online kunt vinden. Met deze tool vind je binnen no time meerdere energiedeals die bij je bedrijf passen. Het enige wat je hiervoor moet weten is je jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen zoals de keuze voor groene energie. Vervolgens gaat de tool op zoek en krijg je meerdere aanbiedingen te zien. Daaruit kies jij de beste match! Het is goed om te weten dat je dit energie vergelijken na ieder energiecontract moet blijven doen. Blijf nooit hangen bij een energieleverancier wanneer je energiecontract afloopt. Er is namelijk altijd wel ergens anders een aantrekkelijke energiedeal te scoren waarbij je minder betaalt dan wanneer je je energiecontract door laat lopen. Begin op tijd zodat je alles tijdig over kan zetten.