Risico nemen of verzekeren?

0
631

Het blijft een afweging die je voor veel dingen moet maken. Loop je het risico of wil je het risico verzekeren. Veel zaken zijn voor de meeste mensen vanzelfsprekend dat je daar een verzekering voor afsluit. Bijvoorbeeld een inboedel en een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren ontbreekt in weinig huishoudens. Ook een woonhuisverzekering is bijna altijd aanwezig bij huiseigenaren. De bank neemt dit vaak als verplichting op in de hypotheekofferte zodat ze bij bijvoorbeeld brand er zeker van zijn dat het pand weer herbouwd kan worden. Er zijn ook verzekeringen die wettelijk verplicht zijn zoals een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen. Zo ben je er altijd van verzekerd dat als er schade wordt toegebracht door een ander je een vergoeding krijgt van die WA verzekering . Je motor verzekeren is dus ook wettelijk verplicht. Je verzekering motor vergelijken is wel aan te raden om de verzekering te vinden die het beste bij jou past. Ook de premies kunnen nogal verschillen dus vergelijken loont zeker.

Verzekeren in het verleden

Wat nu zo vanzelfsprekend is om te verzekeren is niet altijd zo geweest. De eerste tekenen van verzekeringen ontstonden in Babylonië. Er werden wetten opgesteld met de bedoeling handelaren te beschermen. Het was een tijd waarin veel overvallen plaats vonden en regelmatig werden de handelaren zelf beschuldigd van diefstal wanneer ze met lege handen op de plaats van bestemming kwamen. Dit ging allemaal onder toezicht van de heerser van de stad. Stad betekent in het Babylonisch polis waar de naam van de verzekeringspolis dus vandaan komt. In de middeleeuwen ging het verzekeren weer een stap verder. Zo kon de bevolking zich in de middeleeuwse gilden verzekeren tegen brand, diefstal, ziekte, armoede en het verzekeren van zeehandel. In de 19e en 20e eeuw volgden de ontwikkelingen elkaar snel op en ging het steeds meer lijken op de verzekeringen van tegenwoordig, waar je zo ongeveer alles zou kunnen verzekeren.

Verzekeren in de toekomst

Ook in de toekomst zullen we ons dierbare bezit blijven verzekeren. De wereld verandert, de behoeften van klanten veranderen en de verzekeringmaatschappijen zullen mee veranderen. De nadruk zal meer komen te liggen op het voorkomen van risico’s en het beperken van de gevolgen als er toch iets misgaat. En alleen nog dat te verzekeren wat echt noodzakelijk is. De verwachting is dat dit de trend zal gaan worden voor de komende jaren in verzekeringsland. De consument wordt steeds meer zelfvoorzienend en zal daar ook op het gebied van verzekeringen gebruik van maken.