Een bedrijf starten is een super ding om te doen. Als leiden echt in iemands bloed zit, dan bestaat er geen betere baan dan het starten van een bedrijf. Hier moeten wel veel beslissingen voor worden gemaakt. Bijvoorbeeld, uit welk soort ondernemingsvorm bestaat het bedrijf? Is het toevallig een bv?
Bv
Een bv staat voor ‘besloten vennootschap’. Het wordt vooral gezien bij grotere bedrijven, omdat deze volop kunnen genieten van de verschillende voordelen die een bv met zich meebrengt. ZZP’ers vinden de regelgeving rondom een besloten vennootschap vaak wat complex en het zal voor hen niet veel baat hebben om over te stappen. Hulp kan gezocht worden bij Stamrecht BV.
Bij een besloten vennootschap zijn de aandelen niet vrij overdraagbaar. Dit wil zeggen dat het kapitaal bij een bv is verdeeld in aandelen. De aandelen zijn in het bezit van de aandeelhouders. Omdat de aandeelhouders eigenlijk over alle kapitaal beschikken, krijgen zij het recht om beslissingen te nemen in het bedrijf en soms zelfs over een deel van de winst dat het bedrijf draait. Het bedrijf houdt dan een aandeelhoudersregister bij. Dit is een lijst met welke personen voor hoeveel aandelen in het kapitaal van het bv meedoen. Aandeelhouders hebben wel veel aandelen in het bedrijf, maar het is een kenmerk van een besloten vennootschap dat zij weinig tot niet aansprakelijk zijn voor schulden. In plaats hiervan is de onderneming zelf aansprakelijk voor zijn schulden. Dit is ook meteen een groot voordeel. Iemand is niet privé aansprakelijk voor opgelopen schulden en zal hier dus minder snel mee in de problemen komen. Een tweede voordeel is het gemak waarop de bv over te dragen is aan andere partijen. De andere partijen kopen aandelen en wordt zo automatisch de nieuwe eigenaar van het bedrijf. Dat gaat een stuk makkelijker dan bij ander ondernemingsvormen.
Oprichten van bv
Bij andere bedrijfsvormen is het mogelijk om naar de Kamer van Koophandel te stappen, het bedrijf in te schrijven, een nummer te krijgen en meteen legaal een bedrijf zijn. Bij een besloten vennootschap kan dit niet. In plaats van de Kamer van Koophandel moet voor oprichten bv de notaris bezocht worden. Deze bekijkt of de oprichting volgens de regels gebeurd en of het wettelijk wel een goed idee is om een besloten vennootschap op te richten tegenover andere ondernemingsvormen.
Voor het opstarten van een bv is eigenlijk niets nodig. Zelfs geen startkapitaal! Er hoeft maar één eurocent op de bank te staan om een bv te beginnen, al wordt wel aangeraden om een beetje geld achter de hand te hebben. Notariskosten kunnen bijvoorbeeld al tussen de 300 en 3000 euro liggen.
Een besloten vennootschap opstarten is niet moeilijk om te doen, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat alle onderdelen duidelijk zijn. Wees zeker dat dit de beste ondernemingsvorm is voor jouw bedrijf en doe genoeg onderzoek voordat er aan iets begonnen wordt.