Wat te doen bij overlijden?

0
443

Als iemand te overlijden komt, brengt dit veel vervelends met zich mee. Het afscheid van diegene is een maar moeilijk te verwerken gebeurtenis en dit begrijpen we. Toch is het vrij onvermijdelijk; het hoort er nu eenmaal bij in het leven. Daarnaast is het zo dat je in het leven een beetje zult lijden, wat de situatie ook is. Die situaties zullen zich in allerlei soorten, vormen en maten voorden en je zult er maar mee moeten dealen. Als een persoonlijk die je dierbaar is komt te overlijden en jij moet hier dingen voor regelen, kan dit als een uitdaging aanvoelen. Dit is het dan ook, je moet het afscheid van degene verwerken en tegelijkertijd verzorgen, geen lichte taak. We helpen je daarom een beetje door die last enigszins proberen weg te nemen. Dit doen we door je een beetje een richtlijn te bieden voor wat je kunt doen indien iemand die je lief is komt te overlijden.

Externe hulp

Als iemand die je lief is komt te overlijden, kun je niet alles zelf regelen. Dit levert je teveel stress op, kost teveel energie en is simpelweg te zwaar emotioneel gezien. Daarom is het aan te raden om enige hulp in te schakelen. Die hulp kun je natuurlijk overal zoeken, waar je ook wil. Zo kun je kiezen voor, als dat het geval is, een schoonmaak vervuilde woning. Veel mensen laten namelijk een hoop troep achter en kunnen niet veel dingen weggooien. Deze taak, het opruimen van een geheel huis, is zwaar. Heel zwaar. Zowel fysiek als emotioneel gezien is het vrij onmogelijk om dit allemaal zelf te doen. Dit is maar een voorbeeld, maar je kunt overal natuurlijk externe hulp voor inschakelen. De uitvaart verzorging, het regelen van de catering en ga zo maar door. Wat ons betreft is het regelen van bijvoorbeeld woningontruiming Leiden een essentiële vorm van hulp, duik hier dan ook eens goed in. 

Wensen

Ook de wensen van de overledene zijn een belangrijke stap bij het overlijden. Hoe je dat voor je moet zien? Nou, iedereen heeft wensen. Als iemand is overleden, kan het zijn dat diegene wensen heeft meegegeven over het verzorgen van de uitvaart. Hoe dit geregeld wordt, kan sterk verschillen. De een heeft dit in een testament gezet, de ander heeft het slechts tussen neus en lippen genoemd in een mooi gesprek. Hoe dat geregeld is maakt dus niet zoveel uit; het gaat erom dat je de wensen in acht neemt. Dit dien je strikt te doen, het gaat immers over een overlijden.