Houtwerk buiten schilderen: een stappenplan

Heb jij binnenkort plannen om houtwerk buiten te gaan schilderen? Buitenhout schilderen kan een ontmoedigende taak zijn, maar met het juiste plan en oog voor detail krijg je verbluffende resultaten. In deze blogpost lees een stappenplan voor het schilderen van houtwerk buiten.

Begin met het verzamelen van je benodigdheden: buitenverf, rollers, kwasten, eventueel een ladder of een trapje en afdekzeil om nabijgelegen oppervlakken te beschermen. Je hebt ook tape nodig en schuurpapier.

Het houtwerk voorbereiden

Voordat je begint met schilderen is het belangrijk om het oppervlak van het hout goed voor te bereiden. Dit omvat het schoonmaken en schuren van het hout om vuil en oude verflagen te verwijderen. Gebruik voor deze stap een schuurpapier met een fijne korrel, want schuurpapier met een grove korrel beschadigt het oppervlak van je houtwerk.

Hout repareren en ontvetten

Als je scheuren, gaten of andere beschadigingen in je houtwerk vindt, is het belangrijk deze te vullen en te repareren voordat je gaat schilderen. Je kunt dit doen met een houtvuller of een product voor hout. Gebruik daarna een ontvetter en schuur het de gerepareerd plekken op en verwijder als laatste al het stof.

Grondlagen aanbrengen

Als je klaar bent met de voorbereiding van je oppervlak, is het tijd om een grondlaag aan te brengen. Deze laag zorgt voor een hechting tussen het hout en de verf en biedt extra bescherming tegen vocht en weersinvloeden. Laat de eerste laag grondverf drogen voordat je indien nodig nog meer lagen aanbrengt of begint met het aflakken. Mocht je meerder lagen grondverf aanbrengen, schuur dan even lichtjes op tussen elke laag.

Aflakken van het hout

Gebruik voor de aflak een hoogwaardige buitenverf zoals bijvoorbeeld Sikkens Rubbol SB. Begin met de randen van je houtwerk in te snijden met een kwast en rol dan de verf op over grotere oppervlakken. Voor het beste resultaat breng je twee lagen aflak aan voor een gelijkmatige dekking en bescherming. Zorg ook voor voldoende droogtijd tussen elke laag en wederom licht opschuren en afstoffen tussen de lagen. Let ook op dat je niet veel lak gebruikt zodat het gaat druipen.

Afwerking en afronding van de klus

Als je klaar bent met lakken van het hout, zorg dat je tape snel verwijderd. Laat deze niet zitten tot alles is uitgehard, want dan gaat het er zeer lastig vanaf. Inspecteer je werk tenslotte op gemiste plekken of onvolkomenheden.

Als je al deze stappen hebt doorlopen, is je houtwerk klaar voor gebruik buitenshuis! Geniet van het prachtige resultaat van je harde werk en bewonder je vers geschilderde houtwerk. Met de juiste zorg en onderhoud zal het nog vele jaren meegaan. Gefeliciteerd met een goed uitgevoerde klus!

Nieuwste blogs

Waarom de juiste dakbedekking kiezen essentieel is

Als het gaat om jouw huis of gebouw, is het dak een van de belangrijkste onderdelen om in topconditie te houden. Niet alleen biedt...

Weg met de mythes rondom probleemhuid

Er zijn heel wat verhalen in omloop over wat nou wel of niet goed is voor je huid. Vaak genoeg worden producten aangeprezen die...

2 belangrijke tips om je gazon beter te onderhouden

De meeste mensen hebben een gazon in de tuin. Een gazon kan erg veel toevoegen aan de inrichting van de tuin. Wel is het...

Waarom thuis haar kleuren een goed idee is

Zelf je haar verven is tegenwoordig populairder dan ooit. Niet alleen bespaar je een hoop geld dat je anders bij de kapper zou uitgeven,...

De noodzaak van warme winterkleding

Als de temperatuur daalt, is het tijd om je kledingkast uit te rusten met de juiste winterkleding. Niet alleen om je warm te houden,...