Een lekker plakje kaas op je boterham, of een kaasplankje als afsluiting van een heerlijke maaltijd in een chic restaurant. Kaas, wie geniet er nou niet van? De meeste mensen weten gelukkig nog wel dat kaas gemaakt wordt van melk van de koe of van bijvoorbeeld een schaap of geit. Maar weet jij hoe het maken van kaas precies in zijn werk gaat?

 

Wie begon er ooit met het maken van kaas?

Ongeveer zesduizend jaar geleden kwam men er toevallig achter dat je van melk kaas kunt maken. Dit gebeurde toen ze zagen dat melk dat voor langere tijd in de maag van een kalf wordt bewaard gaat stollen. Sindsdien heeft men het proces van het maken van kaas steeds verder ontwikkeld.

 

Het maakproces van een boerenkaas

Voor boerenkaas gebruikt men heerlijke verse koeienmelk. Die melk wordt pas op de avond voor productie van de koe gemolken en soms zelfs op de ochtend zelf. De melk wordt vervolgens verwarmd en men doet er stremsel en zuursel bij. Deze stoffen maken van de melk een vaster mengsel. Dit wordt de wrongel genoemd. Deze wordt na enige tijd in kleinere stukken gesneden. Vervolgens wordt er een deel van het vocht afgeschept en wordt er heet water aan de stukken toegevoegd. De volgende stap is dat de wrongel in kaasvormen wordt gedaan. Hierin lekken ze uit. Deze kaasvormen worden onder een pers gelegd die ze fijn drukt en nog wat vocht eruit perst. Vaak wordt er ook een soort van stempel in de kaas gedrukt als merkteken. Als laatste wordt de kaas te rusten gelegd en het wordt slechts af en toe omgekeerd. Jonge boerenkaas hoeft slechts enkele weken te rijpen, terwijl echt oude boerenkaas soms wel meer dan een jaar ligt te rijpen.

 

Verschillende soorten kaas

Er bestaan verschillende soorten kazen. De kaasgroepen zijn: rode korstkazen, witte korstkazen, harde kazen, halfharde kazen en blauwader kazen. Het maakproces voor deze kazen verschilt iets van elkaar. Op een kaasplankje wordt er vaak van iedere soort een kaas op het plankje gelegd. Zo kan je bijvoorbeeld voor een lekker Hollands kaasplankje kaas kopen bij een lokale kaasboer. Bij een kaasplankje eet je de kazen vaak in oplopende sterkte qua smaakbeleving. In restaurants wordt zo’n plankje vaak als toetje aangeboden, maar het kan ook een gezellige borrelsnack zijn onder het genot van een glaasje wijn.

 

Kortom, er zijn zoveel soorten kaas dat er voor iedereen wel wat tussen zit. Heb jij inmiddels al trek gekregen in een lekkere boterham met kaas?