Het verhaal achter je dagelijkse kopje koffie

Koffie is een drank die wereldwijd veel wordt gedronken. Iedereen houdt van een lekker kopje koffie in de ochtend, maar wat is bonen koffie precies? Waar komen de bonen vandaan en hoe worden ze gebrand? We zullen het je allemaal vertellen in dit blogpost! Daarnaast lees je hier alles over hoe koffie gemaakt wordt en welke soorten er allemaal zijn.

Wat zijn koffiebonen?

Koffiebonen zijn de pitjes van koffiefruit. Deze fruitjes groeien aan boomgaarden die voornamelijk in tropische en subtropische gebieden te vinden zijn. Zoals je misschien al weet, komen er veel soorten koffie voor. Dit heeft alles te maken met de herkomst van de bonen, maar ook met hoe ze gebrand worden. Koffiebonen worden namelijk op verschillende manieren gebrand: lichtrood, medium of donkerbruin. Dit proces bepaalt mede de smaak van de koffie.

Verschillende soorten koffiebonen

Lichtrood gebrande koffiebonen zijn vaak wat milder van smaak. Deze koffiesoorten worden vooral in Oost-Afrika en Zuid-Amerika verbouwd. Een goed voorbeeld van lichtrood gebrande bonen is Ethiopia Yirgacheffe. Deze koffie heeft een frisse, citrusachtige smaak met een hint van bloemen.

Medium gebrande koffiebonen zijn iets sterker van smaak dan lichtrode bonen, maar nog steeds relatief mild. Koffiesoorten met medium gebrande bonen komen vooral uit Indonesië, India en Zuid-Amerika. Een goed voorbeeld van een koffie met medium gebrande bonen is Sumatra Mandheling. Deze koffie heeft een zachte body met een rijke, chocoladeachtige smaak.

Donkerbruin gebrande koffiebonen zijn de sterkste van allemaal. Koffiesoorten met donkerbruin gebrande bonen worden voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. Een goed voorbeeld van een koffie met donkerbruin gebrande bonen is Brazilian Santos. Deze koffie heeft een full-bodied smaak met tonen van chocolade en caramel.

Hoe maak je koffie?

Naast de herkomst en het brandproces, is er nog één andere factor die bepaalt hoe je koffie zal smaken: de bereidingswijze. Er zijn veel verschillende manieren om koffie te maken, maar we zullen hier slechts twee bespreken: filterkoffie en espresso.

Filterkoffie wordt gemaakt door heet water door koffiebonen te laten lopen. Dit geeft een mildere smaak dan espresso, omdat er minder olie van de bonen in het water terechtkomt. Filterkoffie is daarom vaak wat lichter van smaak dan espresso.

Espresso wordt gemaakt door kokend water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen te persen. Dit geeft een sterkere smaak, omdat er meer olie van de bonen in het water terechtkomt. Espresso is daarom vaak wat sterker van smaak dan filterkoffie.

Nu je weet hoe koffiebonen gemaakt worden en welke soorten er allemaal zijn, is het tijd om je favoriete kopje te gaan halen! Proost!

Nieuwste blogs

Voor iedereen een passende hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is voor veel mensen een belangrijke stap in het leven. Het is een financiële verplichting waar je vaak jarenlang...

Geef je woning jungle vibes met een make-over 

Ben jij de saaie kamers in je woning helemaal zat? Dan wordt het tijd om daar verandering in te brengen! Met de tips uit...

5 voordelen van het maken van een tijdschrift!

5 voordelen van het maken van een tijdschrift!  Ben jij benieuwd naar de voordelen voor het maken van een tijdschrift? Dan ben jij hier aan...

Voordelen van renovlies behang

Renovatiebehang wordt een steeds populairdere keuze voor woninginrichters die aan elke woonruimte een vleugje moderne stijl en verfijning willen toevoegen. Het is gemakkelijk aan...

Waarom is het verstandig om een gebruikte laptop te kopen?

Als je binnenkort een nieuwe laptop moet aanschaffen, bijvoorbeeld omdat je huidige laptop erg traag of defect is, dan kan dat erg vervelend zijn....