Het verhaal achter je dagelijkse kopje koffie

Koffie is een drank die wereldwijd veel wordt gedronken. Iedereen houdt van een lekker kopje koffie in de ochtend, maar wat is bonen koffie precies? Waar komen de bonen vandaan en hoe worden ze gebrand? We zullen het je allemaal vertellen in dit blogpost! Daarnaast lees je hier alles over hoe koffie gemaakt wordt en welke soorten er allemaal zijn.

Wat zijn koffiebonen?

Koffiebonen zijn de pitjes van koffiefruit. Deze fruitjes groeien aan boomgaarden die voornamelijk in tropische en subtropische gebieden te vinden zijn. Zoals je misschien al weet, komen er veel soorten koffie voor. Dit heeft alles te maken met de herkomst van de bonen, maar ook met hoe ze gebrand worden. Koffiebonen worden namelijk op verschillende manieren gebrand: lichtrood, medium of donkerbruin. Dit proces bepaalt mede de smaak van de koffie.

Verschillende soorten koffiebonen

Lichtrood gebrande koffiebonen zijn vaak wat milder van smaak. Deze koffiesoorten worden vooral in Oost-Afrika en Zuid-Amerika verbouwd. Een goed voorbeeld van lichtrood gebrande bonen is Ethiopia Yirgacheffe. Deze koffie heeft een frisse, citrusachtige smaak met een hint van bloemen.

Medium gebrande koffiebonen zijn iets sterker van smaak dan lichtrode bonen, maar nog steeds relatief mild. Koffiesoorten met medium gebrande bonen komen vooral uit Indonesië, India en Zuid-Amerika. Een goed voorbeeld van een koffie met medium gebrande bonen is Sumatra Mandheling. Deze koffie heeft een zachte body met een rijke, chocoladeachtige smaak.

Donkerbruin gebrande koffiebonen zijn de sterkste van allemaal. Koffiesoorten met donkerbruin gebrande bonen worden voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. Een goed voorbeeld van een koffie met donkerbruin gebrande bonen is Brazilian Santos. Deze koffie heeft een full-bodied smaak met tonen van chocolade en caramel.

Hoe maak je koffie?

Naast de herkomst en het brandproces, is er nog één andere factor die bepaalt hoe je koffie zal smaken: de bereidingswijze. Er zijn veel verschillende manieren om koffie te maken, maar we zullen hier slechts twee bespreken: filterkoffie en espresso.

Filterkoffie wordt gemaakt door heet water door koffiebonen te laten lopen. Dit geeft een mildere smaak dan espresso, omdat er minder olie van de bonen in het water terechtkomt. Filterkoffie is daarom vaak wat lichter van smaak dan espresso.

Espresso wordt gemaakt door kokend water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen te persen. Dit geeft een sterkere smaak, omdat er meer olie van de bonen in het water terechtkomt. Espresso is daarom vaak wat sterker van smaak dan filterkoffie.

Nu je weet hoe koffiebonen gemaakt worden en welke soorten er allemaal zijn, is het tijd om je favoriete kopje te gaan halen! Proost!

Nieuwste blogs

Waarom de juiste dakbedekking kiezen essentieel is

Als het gaat om jouw huis of gebouw, is het dak een van de belangrijkste onderdelen om in topconditie te houden. Niet alleen biedt...

Weg met de mythes rondom probleemhuid

Er zijn heel wat verhalen in omloop over wat nou wel of niet goed is voor je huid. Vaak genoeg worden producten aangeprezen die...

2 belangrijke tips om je gazon beter te onderhouden

De meeste mensen hebben een gazon in de tuin. Een gazon kan erg veel toevoegen aan de inrichting van de tuin. Wel is het...

Waarom thuis haar kleuren een goed idee is

Zelf je haar verven is tegenwoordig populairder dan ooit. Niet alleen bespaar je een hoop geld dat je anders bij de kapper zou uitgeven,...

De noodzaak van warme winterkleding

Als de temperatuur daalt, is het tijd om je kledingkast uit te rusten met de juiste winterkleding. Niet alleen om je warm te houden,...